Vad är taltidningen?

Taltidningen går att få som fullängdsversion, där i princip allt i papperstidningen läses upp, eller i kortversion, där de största artiklarna och ledare, insändare, lokalväder, familjesidorna finns med. Fullängdsversionen tar ca tio timmar att lyssna på, om man inte bläddrar i den. Kortversionen tar max två timmar och passar de som inte kan hantera bläddringsfunktionen i spelaren. I samråd med Taltidningsnämnden bestämmer du vad som passar dig. Det går också bra att ändra mellan kort och full version om man så vill.

Du kan också välja om du vill ha en profiltidning. En profiltidning är en anpassning av fullängdsversionen av taltidningen. Du väljer då i vilken ordning de olika delarna i tidningen ska presenteras. Du väljer upp till fem avsnitt, till exempel inrikes, utrikes och sport som ska läsas upp först. När de avsnitten lästs upp fortsätter taltidningen med de övriga delarna. Profiltidningen fungerar i dagsläget inte i appen Legimus.

Så fungerar det:

Daisyspelare:

Daisyspelaren liknar de spelare som många talboksläsare använder för att lyssna på böcker. Du som väljer att låna en Daisyspelare behöver inte ha ett eget internetabonnemang, det är inbyggt i spelaren. Efter ditt samtal med Taltidningsnämnden kommer du att bli kontaktad av en instruktör som bokar in ett hembesök för att installera utrustningen och utbilda dig i hur du använder spelaren. Vid det första besöket bestämmer ni också tid för ett uppföljningsbesök. Om du vill kan även någon anhörig vara med under hembesöket. Spelaren kostar ingenting, den får du låna av Taltidningsnämnden.

Smart mobiltelefon eller surfplatta:

Om du har en smart mobiltelefon eller surfplatta kan du läsa taltidningen i apparna Akila och Legimus. Apparna är gratis att ladda ner och finns för Android-mobiler och Iphone. Väljer du detta alternativ så får du ett användarnamn och ett lösenord skickat till dig direkt efter telefonsamtalet med Taltidningsnämnden. För att läsa taltidningen i din mobiltelefon eller surfplatta, gör såhär:

  1. Hämta den app du vill ha i Appstore eller Google Play
  2. Logga in i appen. Använd det användarnamn och lösenord som du fått av Taltidningsnämnden.
  3. Hämta din tidning och börja läs.

På datorn:

Väljer du att lyssna på taltidningen via datorn så får du en textfil skickad till din e-post. Du behöver därför ha en talsyntes, så som en skärmläsare i datorn, eller en egen spelare med lokal talsyntes som klarar av att läsa upp textfilen.

 

En läsnedsättning kan bero på flera saker, där synskada och dyslexi är de vanligaste orsakerna. Men till exempel rörelsehinder, neurologisk skada eller konvalescens efter sjukdom kan också göra att en person har svårt att läsa tryckt text.

Det räknas inte som en läsnedsättning att ha svårt att läsa på svenska när man har ett annat språk än svenska som modersmål.

 

En taltidningsprenumeration kostar lika mycket som en prenumeration på e-tidningen. Om det samtidigt finns en prenumeration på papperstidningen eller e-tidningen i hushållet betalar du endast 15 procent av ordinarie pris.

Du beställer en taltidningsprenumeration genom att fylla i ett formulär som du hittar här nedan eller genom att kontakta vår kundtjänst.